Sisäinen suorittaja – Miten päästä eroon suorittamisen kierteestä ja palauttaa elämisen ilo

Moni tunnistaa itsessään sisäisen suorittajan. Nykymaailma luo paljon paineita ja odotuksia, tämä taas johtaa herkästi suorittamisen kierteeseen. Asioita suoritetaan suorittamisen jälkeen ja nautinto tekemisestä hiipuu. Miten tähän on tultu? Ja ennen kaikkea, miten tästä jatkuvasta, uuvuttavasta ja ilottomasta suorittamisesta pääsee eroon?

 

Usein suorittamisen takana piilee hyviä pyrkimyksiä. Tunnolliset, hyviin päämääriin pyrkivät ihmiset ajautuvat herkästi tähän salakavalaan ja pikkuhiljaa vallan kaappaavan suorittamisen kierteeseen ja uupuvat. Halutessamme vain pitää hyvää huolta itsestämme ja muista, suoriutua hyvin niin töissä kuin vapaa-ajallakin, saatammekin samalla kaivaa itsellemme suorittamisen kuoppaa. Ajattelemme olevamme suvaitsevaisia, ymmärtäväisiä ja mukautuvaisia. Haluamme ja tavoittelemme hyvää, niin itsellemme kuin muille. Teemme töitä saavuttaaksemme päämääriämme ja kehittääksemme itseämme. Miksi ilo tästä kaikesta saattaa kuitenkin hiipua?

 

Koska alkuperäiset päämäärämme ovat hyviä, on vaikea huomata sen takana piilevää uhkaa. Uhkaa siitä, että sisäinen suorittaja ottaa meistä vallan. Poistaa ilon näistä meille tärkeistä pyrkimyksistämme, vieden meidät ilottomaan suorittamisen oravanpyörään.

 

Saatamme tunteä pientä iloa ja onnistumista saavuttaessamme tavoitteitamme. Usein sisäinen suorittaja ajaa tilanteen kuitenkin siihen, että emme enää tunne mielihyvää tai onnistumisen tunteita silloinkaan, kun saavutamme isoja tavoitteitamme. Silmissämme siintää jo seuraava tavoite, ja nyt saavutettu jää huomaamatta. Emme enää osaakaan pysähtyä tähän hetkeen. Elämme ohi unelmamme. Ohitamme unelmamme vain vilkaisten sivupeilistä, mutta siirrymme sitten nopeasti uudelleen kiikaroimaan tulevia tavoitteitamme. Unohdamme elää hetket, joista aiemmin haaveilimme. Hetket, jotka olivat joskus unelmaamme, mutta olisivat nyt tässä. Tässä silmiemme edessä, kosketeltavissa, kunhan vain malttaisimme pysähtyä ja nauttia, iloita.

 

Nykymaailmassa mahdollisuuksia onneen on loputtomasti. Tästä loputtomasta mahdollisuuksien viidakosta menee helposti sekaisin. Mahdollisuudet ovatkin yhtäkkiä odotuksia ja velvollisuuksia. Tehokkuuden ja hyödyllisyyden tavoittelu ajaa meitä eteenpäin. Eikä se missään nimessä ole kokonaan huono asia, kunhan se pysyy sopivalla tasolla. Kukaan ei kuitenkaan pysty olemaan jatkuvasti tehokas. Kukaan ei myöskään jaksa loputtomiin tehokkuuden ja hyödyllisyyden tavoittelua. Välillä on tehtävä jotain, mikä ei ole niin hyödyllistä. Tehtävä asioita ihan vain siksi, että nauttii niistä.

Suorittaminen hiipii elämään huomaamatta, salakavalasti, varoittamatta, kutsumatta. Pois se ei kuitenkaan lähde yhtä vikkelästi viheltäen. Jos huomaat sisäisen suorittajan saaneen sinusta vallan, on sinun hieman taisteltava kaapataksesi valta takaisin itsellesi. Oikotietä onneen ei ole, mutta kartta on saatavillasi. Tällä kertaa kartta johtaa sisälle itseesi. Tulevaisuuden tavoitteiden jatkuvan kiikaroimisen sijaan, sinun on opeteltava ensimmäiseksi riisumaan kiikarit välillä pois silmiltäsi ja käännettävä katseesi tähän hetkeen ja itseesi. Kiikarit on kuitenkin hyvä pitää taskussa, koska toivomaasi tulevaisuutta on tärkeää kurkata välillä, jotta suunta pysyy oikeana. Pääpaino elämässä on kuitenkin tässä ja nyt.

Kun opettelet pysähtymään itsesi äärelle, saat kirkastettua arvojasi. Arvosi ovat kuin kompassi, ilman niitä kartan lukemisesta tai tulevaisuuden kiikaroinnista ei ole hyötyä. Sinun arvosi löytyvät vain itsestäsi! Jatkuva suorittaminen, hyödyllisyyden ja muiden arvostuksen haaliminen tekemisen kautta hämärtää kykyäsi nähdä arvosi, sinun arvosi. Olet saattanut omaksua itsellesi arvoja, jotka ovatkin jotain, mitä muut sinulta odottavat, jotain mitä sinun kuuluisi pitää arvossa jonkun muun mielestä. Jotta voit erottaa omat arvosi ja tarpeesi muiden odotuksista, sinun on kuunneltava itseäsi, tunnettava itsesi läpikotaisin.

Itsensä tunteminen ja hyväksyminen on avain suorittamisesta vapaaseen elämään!

Käytä arvojasi kompassina matkallasi nautinnolliseen, suorittamisesta vapaaseen elämään!